Wyznacz dziedzinę następujących funkcji
cobra: Wyznacz dziedzinę następujących funkcji
y=log
x (4
x−12*2
x+32)
8 paź 16:59
krystek: x>0 i x≠1 i4
x−12*2
x+32>0
8 paź 17:09
Ajtek:
I w drugim 2−x≠0.
Witaj
krystek 
.
8 paź 17:14
słabiak: 1 rozpatrujesz tylko 4x−12*2x+32 >0
najlepiej zmiena t=2x
2t2−12t+32 dalej już chyba wiesz co robić
porostu podstaw musi być dodatnia rzeczywista różna od zera i x >0
8 paź 17:23
krystek: Witaj Ajtek (ale >0 nie będzie =0)
8 paź 17:28
cobra: w pierwszym mi wyszło (−∞,2)∪(3,∞) \ {0}
w drugim (−∞,2)
dobrze?
8 paź 17:30
Ajtek:
W sumie tak, z automatu napisałem, nie zaszkodzi

.
8 paź 17:32
krystek: Oczywiście!
8 paź 17:33