permutacje
Monika: oblicz :
a. 10! : 7!*3! =
b. 5! : 4!+5! =
c. 5!+6! : 6!− 5! =
d. (n+1)!− n! : (n−1)! =
e. (n+1)!(n−1)! : (n!) 2 =
: oznacza kreske ułamkową
bardzo prosze o pomoc
8 paź 16:55
aniab: silnia n! czyli mnożenie wszystkiego od 1 do n
rozpisujesz i skracasz
8 paź 17:00
krystek: masz rozpisane 10!=7!*8*9*10
8 paź 17:02
Permutacje: jeśli możesz to pokąz na pierwszym przykładzie
8 paź 17:02
aniab: | | 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 | | 8*9*10 | |
a) |
| = |
| =120 |
| | 1*2*3*4*5*6*7*1*2*3 | | 6 | |
8 paź 17:02
aniab: jak widać wszystko do 7 się skraca więc można od razu jak krystek
8 paź 17:04
8 paź 17:07
Permutacje: oki zrobilam wszytskie przyklady oprocz d i e
8 paź 17:09
krystek: | | (n+1)!−n! | | n![(n+1)−1] | |
d) |
| = |
| =... dasz radę |
| | (n−1)! | | (n−1)! | |
8 paź 17:12
krystek: n!=(n−1)!*n
8 paź 17:12
Permutacje: nie rozumiem kompletnie
8 paź 17:14
krystek: w liczniku wyłaczone przed nawias n! ponieważ (n+1)!=n!*(n+1)
8 paź 17:16
Permutacje: a to −1 skąd ?
8 paź 17:17
krystek: n!=1*2*3*........(n−2)*(n−1)*n
8 paź 17:18
Permutacje: czarna magia naprawde nie wiem skad te liczby jeszcze poprzednie przyklady zakumalam ale z tym
n to nic ani troche
8 paź 17:20
krystek: Musisz opanowaś dobrze silnie
5!=1*2*...5=3!*4*5 lub 5!=4!*5
(n+2)!=n!(n+1)(n+2)
8 paź 17:23
8 paź 17:24
Permutacje: prosze tylko o rozwiazanie tych wlasnie dwoch przykladow i jakos to rozkminie pozniej
8 paź 17:30
krystek: d)=n*n=n2
8 paź 17:45
krystek: | | (n+1)!(n−1)! | | n!(n+1)(n−1)! | | n!(n+1)(n−1)! | |
e) |
| = |
| = |
| = ... i teraz |
| | (n!)2 | | n!*n! | | n!*(n−1)!*n | |
skróć
8 paź 17:50