równania wielomianowe z wartoscią bezwzględną
bumbum: I x
3 +27 I = x
2 −3x +9
1. x
3+27 ≥ 0
(x+3)(x
2+3x+9) ≥ 0
Δ=−25 − brak pierwiastków
jak to rozwiązać dalej

w odpowiedziach jest −2 i −4
8 paź 16:36
Mati: |x3+27|=x2−3x+9
|(x+3)(x2−3x+9)|=x2−3x+9
teraz pomyśl: |(x+2)*2| = 2 wartość bezwzględna z czego jest równa 2? odp: z 2 i −2, 2 masz
wiec czynnik przed dwójką musi być1 lub −1, co daje równania x+2=1 v x+2=−1
Zatem wartość bezwzględna z |(x+3)(x2−3x+9)| jest równa temu x2−3x+9 gdy to:(x+3) jest równe
1 lub −1
więc x+3=1 v x+3=−1
x=−2 v x=−4
8 paź 16:46
krystek: Ix3+27I=I(x+3((x2−3x+9)I
Ix+3I=1⇒x=−4 lub x=−2
8 paź 16:46
bumbum: dziękuję.
8 paź 16:48