pierwiastki
Beata: 4√16*4√8=
8 paź 16:12
Kpt. Sanders:
16 = 2?
8 = 2?
n√x * n√y = n√xy
8 paź 16:16
Kpt. Sanders:
no to takie trudne do policzenia jest?

no to z innej beczki, patrzaj:
4√64 *
4√32 =
4√64 * 32 = ..... to jest kosmos
4√64 *
4√32 =
4√26 *
4√25 =
4√26 * 25 =
4√211
bo
64 = 2
6
i
32 = 2
5
tak samo policz

2
0 = 1
2
1 = 2
2
2 = 4
2
3 = 8
2
4 = 16 bo 8*2
2
5 = 32 bo 16*2
2
6 = 64 bo 32*2
....
8 paź 17:59
Beata: Chyba mnie nie rozumiecie..Powtarzam..Odpowiedź w książce brzmi 9..Skąd wzięła się im ta
dziewiątka?
8 paź 18:05
Kpt. Sanders:
Bo jest błąd, nie zrobisz z 2? 9
4√24 * 4√23 = 4√27 = 27/4 = 2 * 23/4
8 paź 18:12
8 paź 18:14
ZKS:
Może taka jest odpowiedź jak masz 9
9log9(27/4)?
8 paź 18:16
Beata: A no własnie..też tak myślałam,że to błąd..no ale na wszelki wypadek chciałam popytać mądrych
ludzi..no to stokrotne dzięki..
8 paź 18:16