Pomóżcie!
Andrzej: Jeden kilogram truskawek kosztuje t złotych, a jeden kilogram czereśni jest o 1,50zł droższy.
Kupiono pięć kilogramów truskawek oraz pewną ilość czereśni. Ile kupiono kilogramów czereśni
skoro za zakupy zapłacono 20zł?
Z góry dziękuje
9 maj 14:09
lisek:
t − cena kilograma truskawek, t>0
t+1,5 − cena kilograma czereśni
x − ilość czereśni
5t+x(t+1,5)=20
| | 20−5t | | 27,5 | |
x= |
| = |
| −5 |
| | t+1,5 | | t+1,5 | |
9 maj 14:24
Mloda: I co dalej
9 wrz 19:12
Mloda: POMOŻCIE
9 wrz 19:17
agata: x to wynik, t jest jako dana w zadaniu. jest za malo danych zeby obliczyc cos wiecej
10 wrz 00:40
AROB: Tak,
Agata ma rację. Wynik musi być wyrażony za pomocą liczby t, danej w zadaniu.
Jedynie można końcowy wynik zapisać nieco prościej, w jednym ułamku:
| | 27,5−5(t+1,5) | | 27,5−5t−7,5 | | 20−5t | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | t+1,5 | | t+1,5 | | t+1,5 | |
10 wrz 00:50