Pomóżcie w rozwiązaniu
Kamil: Rozwiąż równanie 2+5+8+…+x = 392, gdzie lewa strona równania jest sumą kolejnych wyrazów
pewnego ciągu arytmetycznego.
8 paź 15:45
Kpt. Sanders:
an = 3n + 2
Sn = 392
n = ...
an = x = ...
8 paź 15:55
Kpt. Sanders:
a0 = 0 + 2 = 2
a1 = 3 + 2 = 5
a2 = 6 + 2 = 8
....
8 paź 15:56
Mateusz:
Wyznacz wzor na an tego ciagu potem na podstawie tego policz sumę−otrzymasz wzór na sumę w
zaleznosci od n i potem rozwiąz rownanie Sn=392 pamietajac ze n∊N
8 paź 15:56
Kamil: nie wiem dlaczego ale an wychodzi mi 3n−1 , kiedy przyjąłem an=3n+2 tak jak Kpt. Sanders
napisał wszystko mi pięknie wyszło. Dziękuję wam za pomoc
8 paź 16:00