Nie mam pomysłu jak uporać się z tymi zadaniami.
Magda: 1. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, którego a5 = 2 i a100 = 97.
2. Wyznacz wartość k, dla której ciąg (3k2 – 2k + 3, k2 – k + 1, −2k2 + k + 5) jest ciągiem
arytmetycznym. Oblicz wyrazy tego ciągu.
3. Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn = 6n – 3n2. a) Napisz wzór na
n−ty wyraz tego ciągu. b) Wykaż, że ten ciąg jest arytmetyczny
4. Rozwiąż równanie 2+5+8+…+x = 392, gdzie lewa strona równania jest sumą kolejnych wyrazów
pewnego ciągu arytmetycznego.
5. Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an), w którym a1=8,5 i
r=2.2
8 paź 15:13
Mati: 1.
a
1=? r=?
a
5=2 a
100=97
a
100=a
5+95r
97=2+95r
95=95r
r=1
a
1=2−4
a
1=−2
odp: a
1=−2,r=1
2.
(3k
2 – 2k + 3, k
2 – k + 1, −2k
2 + k + 5) − c.arytmetyczny
k
2 – k + 1−(3k
2 – 2k + 3)=−2k
2 + k + 5−(k
2 – k + 1)
k
2 – k + 1−3k
2+2k−3+2k
2−k−5+k
2−k+1=0
k
2−k−6=0
Δ=1+24=25
√Δ=5
k
1=3 k
2=−2
odp: k∊{−2.3}.
8 paź 15:50
Kamil: Dziękuję Mati zadanie 1 dobrze udało mi się rozwiązać dzięki Tobie mogłam sprawdzić wynik.
teraz pracuje na zadaniem drugim.
8 paź 16:05
Mati:
3.
Sn=6n−3n2
Sn=an−Sn−1, n∊N+ ⋀ n≥2
Sn−1=6(n−1)−3(n−1)2
Sn−1=6n−6−3(n2−2n+1)
Sn−1=6n−6−3n2+6n−3
Sn−1=−3n2+12n−9
an=Sn−Sn−1
an=6n−3n2−(−3n2+12n−9)
an=6n−3n2+3n2−12n+9
an=−6n+9=9−6n
spr.: a1=S1=6*1−3*12=3
a1=9−6*1=3
Zatem an=9−6n dla n∊N+
an+1=9−6(n+1)
an+1=9−6n−6
an+1=3−6n
an+1−an=3−6n−(9−6n)
an+1−an=3−6n−9+6n
an+1−an=−6 = const.
Zatem ∧ an+1−an=−6 = const. − ciąg jest arytmetyczny
n∊N+
8 paź 16:15
Mati:
2+5+8+...+x=392
c.arytmetyczny
a
1=2
a
n=x, n∊N
+
r=3
S
n=392
784=(4+3n−3)*n
784=(3n+1)*n
784=3n
2+n
3n
2+n−784=0
Δ=1+4*3*784=1+9408=9409
√Δ=97
| | −1−97 | | −1+97 | |
n1= |
| n2= |
| =16 |
| | 6 | | 6 | |
<0
n.s.w.z
n=16
a
16=x=a
1+15*r=2+15*3=2+45=47
odp: x=47
8 paź 16:33
Mati:
5.
a
1=8,5
r=2,2
n=10 ∊N
+
S
n=...
.
.
.
S
n=184.
8 paź 16:38