wyznaczanie dziedziny równania i nierówności
Jola: Czy w takim równaniu np 5x+6=36
wyznacza się dziedzinę. Jak to się robi.? Proszę tak na chłopski rozum. Dziękuję bardzo.
8 paź 14:45
aniab: dziedziną jest x∊R bo każdą liczbę można pomnożyć przez inną i dodać kolejną
8 paź 14:48
piter: 5x+6=36
5x=36−6
5x=30 /:5
x=6
30 gru 15:14
daras:
30 gru 16:05
5-latek: daras Przeciez Cie prosilem . Nie pij tyle bo bedziesz sie przewracal
No chyba ze z tej radosci ze kolega za Ciebie wyznaczyl dziedzine
30 gru 16:15
Lemon: jak nie ma mianowników, pierwiastków i innych logarytmów, to dziedziną są wszystkie
liczby rzeczywiste
30 gru 16:21
daras: a to , to, to moja Anielciu !
30 gru 18:20