Wyznacz a i b, tak aby funkcja była ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych.
klasa3: Wyznacz a i b, tak aby funkcja była ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych.
| | √x2+5−3 | |
|
| dla x∊R/{−2,2} |
| | x2−4 | |
8 paź 13:32
aniab: po uproszczeniu
dla −2 i 2 to jest 1/6
więc sina = 1/2 czyli a =(30°) =π/6
3ln
2b−2lnb−1=0 więc b = e
1 lub b=e
−1/3
8 paź 13:40
klasa3: możesz dokładniej to wytłumaczyć, bo nie wiem skąd to się bierze
8 paź 13:45
klasa3: 3ln2b−2lnb−1=0 więc b = e1 lub b=e−13
skąd to?
8 paź 13:51
aniab:
| √x2+5−3 | | √x2+5−3 | | √x2+5+3 | |
| = |
| * |
| = |
| x2−4 | | x2−4 | | √x2+5+3 | |
na górze wzór skróconego mnożenia
| | x2+5−9 | | x2−4 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (x2−4)(√x2+5+3) | | (x2−4)(√x2+5+3) | | √x2+5+3 | |
8 paź 13:52
klasa3: ok. już mam.
8 paź 13:53
klasa3: Dzięki już zrozumiałam całość. A gdy mam to e1 lub e−1/3 to czy zamiast e nie ma być 10?
8 paź 13:54
aniab: jak podstawisz x=2 wychodzi 1/6
więc dolny wzór ma dać 1/6 zatem przyrównujesz i mnożysz przez 6 bo nie chciało mi się bawić
w ułamki
potem za lnb wstawiasz zmienną m i masz kwadratowe 3m2 −2m −1 =0 delta itd
8 paź 13:54
aniab: napisałaś ln czyli logarytm o podstawie e
8 paź 13:55
aniab: log lub lg to taki o podstawie 10
8 paź 13:56
klasa3: tylko właśnie nie braliśmy logarytmu naturalnego, więc nie wiedziałam. Ok, dzięki wielkie
8 paź 13:56