Wzory Cramera
Krzysiek: Jak zapisać wyznaczniki ze wzorów Cramera do takiego układu równań:
ax12+bx1+c=y1
ax22+bx2+c=y2
ax32+bx3+c=y3
8 paź 12:57
aniab: na pewno wszystkie współczynniki takie same ?
8 paź 13:00
Krzysiek: Tak, bo treść zadania brzmi tak:
Na płaszczyźnie dane są trzy punkty (x1,y1),(x2,y2),(x3,y3) przy czym x1≠x2≠x3.
Znajdź wzory na współczynniki a,b,c w funkcji y=ax2+bx+c, na której wykresie leżą dane
punkty.
8 paź 13:07
aniab: oki widzę..ale dużo pisania i nie wiem czy wytrwam z klikaniem
8 paź 13:25
aniab: W = x21x2 + x22x3 + x23x1 −(x23x2 + x21x3 + x22x1)
8 paź 13:27
aniab: Wa = y1x2 + y2x3 + y3x1 −(y3x2 + y1x3 + y2x1)
Wb = x21y2 + x22y3 + x23y1 −(x23y2 + x21y3 + x22y1)
Wc = x21x2y3 + x22x3y1 + x23x1y2 −(x23x2y1 + x21x3y2 + x22x1y3)
8 paź 13:31
aniab: te jedynki przy c trochę upraszczają
8 paź 13:32
8 paź 13:33
Krzysiek: Dzięki wielkie za pomoc
8 paź 13:37
pigor: ..., no moi drodzy ależ, te rozważanie nie są nic warte ,. bo wzory Cramera są dobre tylko
dla układów równań liniowych

i tyle . ...
8 paź 14:04
Krzysiek: One są liniowe. Niewiadomymi są w tym przypadku a,b,c,ktore są pierwszego stopnia.
8 paź 14:39
pigor: ... przepraszam , no jasne . ...
8 paź 15:04
31 gru 14:31