Pomocy:/
Dariaaa: Jutro lecisz do Pekinu (116E, 40N) wylatujesz z Warszawy (21E, 52N) o godzinie 12.00 czasu
środkowoeuropejskiego. Wiedząc, że lot będzie trwał 10 godzin, oblicz, która godzina i jaka
data będzie w Pekinie według czasu strefowego?
9 maj 14:07
maciek: iz to gera
9 maj 14:30
Dariaaa: w sumie to tak

ale mozesz rozwiazac
9 maj 19:46
Ania: Pomiedzy Pekinem i Warszawa jest 116º − 21º = 95º
odejmujemy, bo obie dlugosci sa E. Godzina czasu slonecznego zmienia sie co 15º dlugosci
geograficznej .
A wiec:
Wyliczasz czas ladowania samolotu wg. Warszawy
12h + 10h = 22h
Między Warszawa a Pekinem jest 6H20' różnicy, więc:
22h + 6h20' = 4h20' następnego dnia
Czyli jeśli wylatujesz z Warszawy 10 maja o 12h, bedziesz w Pekinie 11.05 o 4h20'
10 maj 12:00