Witam, prosze o pomoc w wyznaczaniu prostych wzorow redukcyjnych GRAFICZNIE 90 + α, 90−α,
270+α. Później dodam następne z braku czasu.
Pierwszy rysunek 270 + α = β
c2 = x2 + b2
| y | ||
sinα = | ||
| c |
| x | ||
cosα = | ||
| c |
| y | ||
sinβ = | = sinA | |
| c |
| −x | ||
cosβ = | = −cosA | |
| c |

| y | ||
sinα= | ||
| r |
| x | ||
cosα= | , gdzie r=√x2+y2 | |
| r |
| −x | ||
sin(2700+α)= | =−cosα | |
| r |
| y | ||
cos(2700+α)= | =sinα | |
| r |

| y | ||
sinx = | ||
| r |
| −y | ||
sin(180 + x) = | = − sinx | |
| r |

| y | ||
sin(x) = | ||
| r |
| x | ||
cos(x) = | ||
| r |
| x | ||
sin(270 + x) = | = cosx | |
| r |
| −y | ||
cos(270 + x) = | = −sin(x) | |
| r |