Funkcja f(x)
funkcja:
Funkcja f(x)= x−4 dla x ≤2 dla argumentu 4 przyjmuje wartość?
−x2 dla x >2
Mnie interesuje to dlaczego wynik wynosi 16 czyli −42 a nie 0 czyli 4−4.
Proszę o uzasadnienie.
8 paź 07:47
Patronus: mamy funkcję podzieloną na dwie różne postacie. Podział jest ze względu na argument. Dal
argumentów (−∞;2> uzywamy wzoru x−4, a dla argumentów (2;∞) uzywamy −x2
Mamy sprawdzić wartość dla argumentu 4, sprawdzamy w którym przedziale jest 4 i wybieramy
odpowiedni wzór, tutaj −x2
8 paź 07:58
funkcja: hmm rozumiem , ale ja chyba troszke źle tam napisałam bo chyba jest − x2 bo w odpowiedziach
jest −16 więc to jest mniejsze od dwa a 4 nie miesci sie w tym przedziale.
8 paź 08:04
funkcja: wytłumaczy ktoś to teraz ?!
8 paź 08:21
Patronus: ale −16 to wartość dla ARGUMENTU x = 4 a wzór funkcji wybieramy ze względu na ARGUMENT x
8 paź 08:31
krystek: f(4)=−(4)2=−16
8 paź 08:33
funkcja: okej już rozumiem , dziekuję za pomoc.
8 paź 08:38
krystek: 
na dobry dzień.
8 paź 08:40
marlena: czy ktoś mi może ten przykład rozwiązać?
7 paź 17:39