wwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
jaskolka: logx+3 (1/3) = −2
8 paź 00:07
Remek: loga b=c <===> ac = b ot cała filozofia...
8 paź 00:31
Remek: x
2 +6x+9 = 3
x
2 +6x+6=0
delta...równanie kwadratowe
8 paź 00:35
ICSP: Remek za mało.
Gdzie ustaliłeś dziedzinę ?
8 paź 00:36
Bogdan:
a jak rozwiązać to równanie bez Δ?
8 paź 00:38
Remek: racja ...dziedzina...
a bez delty, to spróbuj przedstawić (−2) jako logarytm przy podstawie (x+3) i wowczas porównaj
logarytmy
8 paź 00:40
ICSP: (x+3)
−2 = (
√3)
−2
x+3 =
√3 v x + 3 = −
√3
oto chodzi
Bogdanie?
8 paź 00:41
Remek: obustronnie zlogarytmuj i skorzystaj z praw logarytmowania..ale za dużo z tym roboty moim
zdanie,...
8 paź 00:41
Bogdan:
Tak
ICSP
x
2 + 6x + 9 ≠ 0 ⇒ (x + 3)
2 ≠ 0 ⇒ x ≠ −3
(x + 3)
2 = 3 ⇒ x + 3 = −
√3 lub x + 3 =
√3 ⇒ x = −3 −
√3 lub x =−3 +
√3
8 paź 00:46