Przekształć funkcję do postaci naknonicznej
Michał: Przekształć podaną funkcję do postaci kanonicznej
1−3x/6x−1
7 paź 23:50
8 paź 11:38
Aga1.:
| −3x+1 | | | |
| = |
| (licznik i mianownik podzieliłam przez 6) |
| 6x−1 | | | |
Można licznik podzielić przez mianownik
| | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| x+ |
| ):(x− |
| )=− |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−
Resztę piszemy w liczniku a mianownik przepisujemy i na końcu dopisujemy iloraz( wynik z
dzielenia)
8 paź 12:47
pigor: ... , np. tak :
| 1−3x | | 3x−1 | | 1 | | 6x−2 | | 1 | | 6x−1−1 | |
| = − |
| = − |
| |
| = − |
| |
| = |
| 6x−1 | | 6x−1 | | 2 | | 6x−1 | | 2 | | 6x−1 | |
| | 1 | | −1 | | 1 | | 112 | |
= − |
| (1+ |
| )= − |
| + |
| . ...  |
| | 2 | | 6(x−16) | | 2 | | x−16 | |
8 paź 12:53
aniab: powinnaś mieć − 1/12 i reszta wychodzi 1/12
8 paź 12:55
Aga1.: No tak,przepraszam, resztę źle obliczyłam
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Powinno być |
| − |
| = |
| , więc zmieni się licznik ułamka. |
| | 6 | | 2 | | 12 | |
8 paź 12:58