Rozwiąż równanie
adamek: log
2(x+1)
2+log
2(−x−1)=log
264
bardzo proszę o pomoc, nie mogę dojść do postaci w której mógłbym użyć wzoru na sumę, bądź
różnicę sześcianów
7 paź 23:17
Święty: Na początku polecam zacząć od założeń.
Potem podstawowe działania z logarytmami
7 paź 23:18
adamek: no tak tylko że to jest drugi przypadek modułu, bo na początku to wyglądało tak:
log2(x+1)2+log2|x+1|=6
pierwszy przypadek rozwiązałem ale z drugim mam problem
7 paź 23:20
adamek: może jednak ktoś potrafi? ^^
7 paź 23:35
Święty: Z: (x+1)
2>0
x∊R−{−1}
|x+1|>0
x∊R−{−1}
D=R−{−1}
(x+1)
2*|x+1|=64
Dla x>−1
(x+1)
3=64
x+1=4
x=3
Dla x<−1
(x+1)
2*(−x−1)=64
−(x+1)
2(x+1)=64
−(x+1)
3=64
x+1=−4
x=−5
Odp. x∊{−5;3}
7 paź 23:42
adamek: dziekuje bardzo
8 paź 00:21
I'm RooT c(; PL : jestem tak nie ogarnięty z matmy pomożecie Oblicz pole kwadratu, którego pole jest równe 25cm
x2 .(Najpierw policz ile wynoś bok ) plis sory za
błędy ale ja tak na szybko i tak z góry dzięki
10 cze 18:21
I'm RooT c(; PL : Ile tu się czeka na odpowiedź a tak wgl gra ktoś w world of tank moj nick

l
KUBA
pl
10 cze 18:24