funkcja
wrrrrrrrrr: mam takie pytanie....
Bo wiadomo że współczynnik a jest równy tg α w funkcji liniowej, tak

? ale tylko wtedy gdy
przecina się z osią współrzędnych czy z jaką kolwiek inną linią
9 maj 13:16
radek: ta prosta musi przechodzic przez poczatek ukladu wspolrednych − tak mi sie wydaje
9 maj 13:21
wrrrrrrrrr: czyli oś X
9 maj 13:25
radek: no chodzi o to ze wspolczynnik a prostej przechodzacej przez poczatek u.w. jest rowny
tangensowi kata nachylenia tej prostej do osi x
9 maj 13:34
Damian: o matko....
żeby współczynnik a = tgα to warunkiem jest przecinanie osi X... nie jest warunkiem koniecznym
przechodzenie przez początek układu współrzędnych, czyli warunek wystarczający to przecięcie
osi X

w dowolnym punkcie
9 maj 13:35
wrrrrrrrrr: no i o to mi Damian chodziło... czy tylko dot. to osi X czy też moze być zupełnie jakaś inna
linia

dzięki Ci
9 maj 13:38
Damian:
9 maj 13:39
Damian: Prosze bardzo

Ale może być przypadek takiego zadania

np.
9 maj 13:40
radek: ok nie bylem tego pewny, thx
9 maj 13:40
wrrrrrrrrr: np
9 maj 13:41
Damian:
9 maj 13:41
wrrrrrrrrr: a czemu w p to tg jest ten czerwony a nie ten drugi

znaczy ten mniejszy..
9 maj 13:43
wrrrrrrrrr: i co wtedy damian
9 maj 13:44
Damian: I np. masz wzajemne położenie prostych...

niektórzy się czasem mylą... (nie wiedzą) że wystarczy prostą przedłużyć i teżmasz kąt alfa bo
prosta L jest równoległa do osi X i kąty przecięcia prostej k z prostą L są takie same co kąt
między prostą k a osiąx

To by było tyle
9 maj 13:44
Damian: A co do czerwonego tg chciałem właśnie żeby któryś z was to właśnie zauważył

przy
czerownym a< 0
tgα < 0 o to mi chodziło
9 maj 13:46
wrrrrrrrrr: aha.... ale jak by było l i k ale bez osi współrzędnych to nie można było by zastosować tego
współczynnika kierunkowego?
9 maj 13:46
wrrrrrrrrr: no ale chodzi mi o prostą p ... .czemu tg jest z "prawej" strony a nie z lewej
9 maj 13:47
Damian: Kąt (każdy kąt zaznaczasz od prawej do lewej)

dlatego



a to akurat jest to samo

np. tg(180
0 − α) = −tgα
9 maj 13:52
Damian: a jeśli miałbyś wzajemne położenie prostych... to możesz się dopatrywać związku takiego że
wspołczynnik a = tgα gdzie α to kąt pomiędzy tymi prostymi
9 maj 13:55
wrrrrrrrrr: a to może być tak że współczynnika a =tgα między dwoma prostymi nie lązącymi w ukladzie
współrzędnych

aaaaaa
9 maj 19:12
imię lub nick: a=tgα dla równań prostych w postaci y=ax+b.
a jeżeli prosta nie leży w układzie współrzędnych nie da się określić jej jej współczynnika
kierunkowego, ani równania
9 maj 19:16
Damian: Oczywiście

takie podstawienie jest prawdziwe tylko dla prostych w uk. współrzędnych
10 maj 09:54