nierownosc
Kamilek: Rozwiąz nierówność
−3x² − 4x + 2 ≥ 0
7 paź 23:01
krystek: oblicz :Δ, x1, x2 wykres i odpowiedź.
7 paź 23:05
Kamilek: ale mnie pocieszyłeś a mogłbym mi przynamniej do postaci do delty zrobic bym nie pomylil znaku
piotem zrobie
7 paź 23:09
krystek: oblicz sprawdzę!
7 paź 23:11
Krzysiek : Policz delte , wyznacz miejsca zerowe jak sa , narysuj wykres funkcji ( zauwaz ze wspolczynnik
przy x2jest ujemny wiec ramiona paraboli beda skierowane w dol ) . i zapisz przedzial w
ktrym ta funkcja przyjmuje wartosci ≥0 , Bedzie to przedzial obustronnie domkniety bo masz
nierownosc slaba
Delta ladna nie wyjdzie . NO ale trzeba rozwiazywac
7 paź 23:11
Krzysiek : Δ=b2−4*a*c u nas a=−3, b=−4, c=2 no to liczymy
Δ=(−4)2−4*(−3)*2=16−(−24) = 16+24=40 ⇒√Δ=√40 i teraz licz
7 paź 23:19
kamilek: thx
7 paź 23:20
Krzysiek : Policzyles te miejsca zerowe czyli x1 i x2 ?
8 paź 11:19