Proszę o szybciutkie sprawdzenie
Kasia: 2x4+2x3−x2−2x−1=0
Dzielniki −1 to−1,1
W(1)=0
z dzielenia wielomianu wszyszło mi tak:
2x4+2x3−x2−2x−1=(x−1)(2x3+4x2+3x+1)
i nie mam dladego pjęcia jak to dalej rozwiązać; na pewno x=1
7 paź 22:34
sushi_gg6397228:
| | 1 | | −1 | |
sa jeszcze |
| i |
| dzielniki |
| | 2 | | 2 | |
podstaw kolejne i zobacz czy sie wyzeruje
7 paź 22:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ że G(x) = 2x3 + 4x2 + 3x + 1
G(−1) = 0
czyli G(x) dzieli się bez reszty przez (x− (−1)) czyli przez (x+1)
7 paź 22:36
sushi_gg6397228:
policz W(−1)
7 paź 22:36
Kasia: Tak więc g(−1)=0
2x3+4x2+3x+1=(x+1)(2x2+2x+1)
x=1
Δ<0
tak?
7 paź 22:47
Kasia: sorry x=−1
7 paź 22:48
Gustlik: Robisz 2 razy Hornera − tu wyjaśnienie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1401 .
2x
4+2x
3−x
2−2x−1=0
"Kandydaci" na pierwiastek:
| | 1 | |
+−1, +− |
| bo współczynnik kierunkowy ≠ +−1, mogą więc być ułamki. |
| | 2 | |
2 2 −1 −2 −1
1 2 4 3 1 0
x=1 jest pierwiastkiem
(x−1)(2x
3+4x
2+3x+1)=0
Rozkładasz 2x
3+4x
2+3x+1
| | 1 | |
"Kandydaci" na pierwiastek to −1 i − |
| − dodatnie odpadają, gdy wielomian ma wszystkie |
| | 2 | |
wyrazy tego samego znaku.
Jeszcze raz Horner:
2 4 3 1
−1 2 2 1 0
x=−1 jest pierwiastkiem
(x−1)(x+1)(2x
2+2x+1)=0
Δ=4−4*2*1=4−8=−4<0, czynnik kwadratowy nie ma pierwiastków
Odp: x=1 v x=−1
7 paź 23:03
Tomasz : dziekuje

ale nie wiem dlaczego przy pierwszym dzieleniu mam równiez sprawdzać −
12 oraz
12
7 paź 23:16
Gustlik: Wypisujesz wszystkich możliwych "kandydatów", bo nigdy nie wiesz, który jest pierwiastkiem, a
potem kolejno podstawiasz do schematu Hornera, aż któryś da resztę 0. Wtedy
| | 1 | |
trafiony−zatopiony, masz wielomian stopnia o 1 niższego. Nie musisz sprawdzać tej |
| , |
| | 2 | |
jeżeli okaże się że akurat pierwiastek jest całkowity i ja tak zrobiłem.
9 paź 02:02