pomocy!
HELP ME!!: Dany jest wielomian W(x)=x3−5x2−9x+45
a) Sprawdź, czy punkt A=(1,30) należy do wykresu tego wielomianu.
b) Zapisz wielomian W w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
9 maj 13:06
Darek: a) cza podstawic
30 pod W(x) (W(x) jest w stylu "y" w rownaniach) oraz 1 pod kazdy x
30=1−5−9+45
30=30
L=P
pkt nalezy
b) mozna poprzez zukanie dwumianu podzielengo, ale tu az sie prosi wylaczanie i grupowanie
W(x)=x2(x−5)−9(x−5)
W(x)=(x2−9)(x−5)
W(x)=(x−3)(x+3)(x−5)
9 maj 13:21
HELP ME!!: i dalej mam to pomnożyc w b?
9 maj 13:41
Darek: b juz masz zrobione
masz juz zapisany wielomian w postaci iloczynu trzec wielomianow stopnia 1szego
9 maj 13:42
HELP ME!!: aha...to dziękuję serdecznie za pomoc
9 maj 13:47
Fifi: 1−5−9+45 =30

−4−9+45=30
−13+45=30
32=30
L≠P
9 maj 15:23