funkcje wzor
Mikolaj: y= =2x² + 3 przesunięto 2 w lewo i 3 w górę i otrzymano wykres o wzorze :
y= − 2(x+2)² + 6
y= − 2(x−2)² + 6
y= − 2(x−2)²
y= − 2(x+2)² + 6
Plsss
7 paź 22:16
Gustlik: O 2 w lewo i i o 3 w górę to ja Ci mogę wytłumaczyć, jak dojść na pocztę, jak przyjedziesz do
mojego miasta i nie będziesz wiedział, jak tam trafić. W matematyce posługujemy się WEKTORAMI,
a nie metodą "jak dojść na pocztę". Przesunięcie o 2 w lewo i o 3 w górę oznacza przesunięcie
o wektor o współrzędnych w→=[−2, 3].
Zatem p=−2, q=3
y=f(x−p)+q − taki jest wzór na przesuwanie funkcji o wektor w→=[p, q]
Podstawiasz to do swojej funkcji i otrzymujesz:
y=2(x+2)2+3+3=2(x+2)2+6
7 paź 22:44
mikołaj: dziękuje ci bardzo kolego
7 paź 22:46
Eta:
a= −2
7 paź 22:47
Gustlik: Eta jest przecież a=−2, a właściwie nie a i b tylko to się oznacza jako p i q, tak jak w
postaci kanonicznej funkcji kwadratowej. Trzymajmy się jednolitych oznaczeń, bo potem
uczniowie głupieją. Literami a i b oznacza się inne współczynniki występujące we wzorach
funkcji, np. a to może być współczynnik kierunkowy prostej, paraboli albo podstawa potęgi czy
logarytmu.
7 paź 22:54