matematykaszkolna.pl
funkcje wzor Mikolaj: y= =2x² + 3 przesunięto 2 w lewo i 3 w górę i otrzymano wykres o wzorze : y= − 2(x+2)² + 6 y= − 2(x−2)² + 6 y= − 2(x−2)² y= − 2(x+2)² + 6 Plsss emotka
7 paź 22:16
Gustlik: O 2 w lewo i i o 3 w górę to ja Ci mogę wytłumaczyć, jak dojść na pocztę, jak przyjedziesz do mojego miasta i nie będziesz wiedział, jak tam trafić. W matematyce posługujemy się WEKTORAMI, a nie metodą "jak dojść na pocztę". Przesunięcie o 2 w lewo i o 3 w górę oznacza przesunięcie o wektor o współrzędnych w=[−2, 3]. Zatem p=−2, q=3 y=f(x−p)+q − taki jest wzór na przesuwanie funkcji o wektor w=[p, q] Podstawiasz to do swojej funkcji i otrzymujesz: y=2(x+2)2+3+3=2(x+2)2+6
7 paź 22:44
mikołaj: dziękuje ci bardzo kolego
7 paź 22:46
Eta: a= 2
7 paź 22:47
Gustlik: Eta jest przecież a=−2, a właściwie nie a i b tylko to się oznacza jako p i q, tak jak w postaci kanonicznej funkcji kwadratowej. Trzymajmy się jednolitych oznaczeń, bo potem uczniowie głupieją. Literami a i b oznacza się inne współczynniki występujące we wzorach funkcji, np. a to może być współczynnik kierunkowy prostej, paraboli albo podstawa potęgi czy logarytmu.
7 paź 22:54