koło i trójkąt
Saizou :

w trójkąt równoboczny o boku dł. a wpisano koło K. Oblicz obwód koła stycznego zewnętrznie do
koła K i dwóch boków trójkąta
l=r+2k+x
r=2k+x
k=x
r=3k
pytanie czy wynik jest dobry?
7 paź 22:11
Godzio:
Z tego co mi wiadomo,
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
l = |
| h = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
7 paź 22:18
Godzio: | | a√3 | |
I tak samo dalej: r = |
| |
| | 6 | |
7 paź 22:19
Saizou : w tym wypadku h=a
√3
7 paź 22:20
Godzio: A dobra ... Masz oznaczenie 2a, nie zwróciłem uwagi
7 paź 22:21
Godzio:
Ale jeżeli w poleceniu jest "o boku długości a" to jeżeli nie naniesiesz korekty na koniec to i
tak wynik nie będzie się zgadzać
7 paź 22:22
Saizou : to napiszę założenie że a=2b i naniosę tylko korektę literową
7 paź 22:22
Saizou : albo w poleceniu zmienię tylko a na "b" i napiszę założenie że b=2a
7 paź 22:25
Saizou :
7 paź 22:29
Godzio:
Ja bym działał zgodnie z poleceniem

Aż tak nie jest zagmatwane
7 paź 22:32
Saizou : a czy sposób rozumowania jest ok
7 paź 22:33
Saizou :

wersja poprawiona
l=r+2k+x
r=2k+x
2x=k+x
k=x
r=2k+k
r=3k
8 paź 16:23
Saizou : poprawiam końcówkę
8 paź 16:25
Saizou :
8 paź 16:52
Saizou : up
8 paź 17:29
Bogdan:
| | 1 | |
a − długość boku trójkąta równobocznego, r = |
| a√3 |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
k = |
| r = |
| * |
| a√3 = |
| a√3 |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 18 | |
| | 1 | | 1 | |
Obwód koła o promieniu k = 2πk = 2π * |
| a√3 = |
| πa√3 |
| | 18 | | 9 | |
8 paź 17:49
Saizou : czyli pasuje
8 paź 17:50
ZKS:
Bogdan jak zawsze sposób rozwiązania na jedna linijkę.
8 paź 17:52
Bogdan:
8 paź 17:54
Saizou : a skąd miałbym wiedzieć że akurat r=3k
8 paź 17:54
ZKS:
| | 1 | |
Jak to skąd utworzył się kolejny trójkąt równoboczny gdzie hmałego = r więc k = |
| r |
| | 3 | |
jeżeli się mylę to niech
Bogan mnie poprawi.
8 paź 18:00
ZKS:
Przepraszam oczywiście
Bogdan.
8 paź 18:00
Bogdan:
Mały trójkąt też jest trójkątem równobocznym o wysokości r, koło wpisane w ten
| | 1 | |
trójkącik ma promień o długości równej |
| r |
| | 3 | |
8 paź 18:03
Saizou : no to teraz rozumiem
8 paź 18:08