Ciąg arytmetyczny
Bażant z Chudowa: Liczba x,dla której liczby 2−√3, x,8−√3 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego , jest
rowna :
a ) 5−√5
b) 10−√3
c) 5+√3
d) 5−2√3
7 paź 22:01
Piotr:
fajny nick
7 paź 22:05
ICSP: | | an−1 + an+1 | |
an = |
| − własność ciągu arytmetycznego więc : |
| | 2 | |
2x = 2 −
√3 + 8 −
√3
Odp e) 5 −
√3
7 paź 22:06
Bażant z Chudowa: a tak naprawdę panowie ?
7 paź 22:11
ICSP: mówię poważnie.
7 paź 22:12
dero2005:
8−√3 − x = x− (2−√3)
8 − √3 − x = x − 2 + √3
8 + 2 − √3 − √3 = x + x
10 − 2√3 = 2x |:2
x = 5 − √3
7 paź 22:15
Bażant z Chudowa: to nie odp E ale A

dzięki dero
7 paź 22:18
dero2005:
przecież w A jest 5 − √5 ?
7 paź 22:31