Ciągi
MichałElbląg: W pewnym ciągu geometrycznym czwarty wyraz jest równy 32 a siódmy 256. Oblicz iloraz i pierwszy
wyraz tego ciągu ... Proszę
7 paź 21:59
Bażant z Chudowa: 32x2=64
64x2=128
128x2=256
32:2=16
16:2=8
8:2=4
4,8,16,32,64,128,256
7 paź 22:05
ICSP: a7 = a4 * q3
zatem
256 = 32 * q3 ⇒ q = 2
a4 = a1 * q3
32 = 8a1 zatem a1 = 4
Odp a1 = 4 , q = 2
7 paź 22:07
Krzysiek : Jaki jest wzor na n ty wyraz ciagu geometrycznego
an=a1*qn−1 gdzie q to iloraz a a1 to pierwszy wyraz ciagu geometrycznego
Teraz mozesz zapisac tak
a4=a1*q3=32
a7=a1* q6=256
Teraz tylko rozwiaz sobie ten uklad rownan
7 paź 22:12
Krzysiek : ICSP . ROzwiazales to prosciej .
7 paź 22:15