Oblicz
HELP ME!!: | | 1 | |
oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an), wiedząc, że a2=28 i a5=3 |
| . |
| | 2 | |
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
9 maj 12:59
HELP ME!!: Proszę o pomoc

Jestem chyba największą niedołęgą z matmy
9 maj 13:52
lisek:
a
1
a
2=a
1*q
a
3=a
1*q
2
a
4=a
1*q
3
a
5=a
1*q
4
3,5=a
1*q
4
| | | |
S10= |
| i dalej tylko policzyć |
| | | |
9 maj 14:14
HELP ME!!: to jest jeszcze bardziej skomplikowane i nie potrafię tego zrobić
9 maj 14:26
Kris_garg:
q
3 = 7/56 =
3√7/
3√56 to jak to 4 * 4 * 4 = 64 a skąd to 56

mógłbyś to mi wytłumaczyć
?
9 maj 14:31
HELP ME!!: HELP
9 maj 14:47
Kris_garg:
9 maj 14:56
HELP ME!!: co z tym 56?
9 maj 14:57
lisek:
kto nic nie robi ten się nie myli
| | 3√56 | |
a1=28* |
| =4*3√56*3√49=4*3√2744=4*14=56 |
| | 3√7 | |
za chwilę dalszy ciąg
9 maj 15:13
lisek:
| | | | 7 | | 7 | | 25 | |
= |
| =2*(56− |
| )=112− |
| =111 |
| |
| | | | 64 | | 32 | | 32 | |
9 maj 15:23
Kris_garg: HELP 56 jest z tad:
3/5 7
q3 = −−−−−− powiekszył ułamek o dwa razy czyli −−−−−−
28 56
9 maj 15:24
Darek: a
2=28
a
5=3,5
3,5 =
72
a
5=a
2*q
3
72=28*q
3−−> tutaj dziele przez 28 obydniwe strony rownania, inaczej, mnoze przez
128
72 *
128 =
128 * 28 * q
3
w lewej stronie wymnaza sie licznik razy licznik, mianownik razy mianownik, a po prawej
rowniez
756 = 1 * q
3
i stad mamy :
q
3=
756
i stad jest te 56
9 maj 15:38
HELP ME!!: aaaaaaa...no to juz kumam
9 maj 15:40
HELP ME!!: a co z S10? Lisek trochę mi namieszał/ała
9 maj 15:44
HELP ME!!: S10
9 maj 15:45