kto potrafi ?:)
julka: (xx−1)2+(xx+1)2=119
7 paź 21:54
ICSP: D : x ∊ R\{1;−1}
| x2 | | x2 | | 10 | |
| + |
| = |
| |
| (x−1)2 | | (x+1)2 | | 9 | |
| | 10 | |
x2(x+1)2 + x2(x−1)2 = |
| (x−1)2(x+1)2 |
| | 9 | |
| | 10 | |
(x2 + x)2 + (x2−x)2 = |
| (x2 − 1)2 |
| | 9 | |
| | 10 | | 20 | | 10 | |
x4 + 2x3 + x2 + x4 − 2x3 + x2 = |
| x4 − |
| x2 + |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
18x
4 + 18x
2 = 10x
4 − 20x
2 + 10
8x
4 + 38x
2 − 10 = 0
| | 1 | |
4x4 + 19x2 − 5 = 0 ⇒ x = ± |
| |
| | 2 | |
7 paź 22:01
julka: jak połączyłes tow 3 linijce?
7 paź 22:09
ICSP: tzn o które przejście ci chodzi ?
Przejście z której linijki do której jest nieczytelne?
7 paź 22:11
julka: z poprzedniej do tej (x2+x)2...
7 paź 22:15