równanie funkcje
Radziu Czerwona Astra: Hej mam takie 3 zadanka do rozwiązani pomoże ktoś

Z góry dziękuje bardzo
1.Wskaż równanie prostej przechodzącej przez punkt A (−1, 3 ) i prostopadłej do prostej o
równaniu y= −1,5x + 4
a) y= −2/3x − 2 1/3 b) y= 2/3x − 3 2/3 c) y= 3/2x − 4 1/2 d) y= 2/3x + 7/3
2.Funkcja y= −2x² + 4x + 7 jest rosnaca w przedziale
a) (−
∞ ; 2) b) (−
∞ ; 1) c) (1; +
∞) d) (2; +
∞)
3.Do wykresu funkcji f(x) = (1/3) do potęgi x nalez do punkt o wspolrzednych
a) −1 −3 b) 0 1/3 c) −2 9 d) −1 2