RÓWNANIE
Overplay: Rozwiąż równanie:
√20 + x + √20 − x = x2
7 paź 21:13
sushi_gg6397228:
1. dziedzina
2. obustronnie do kwadratu
7 paź 21:16
Overplay: ale wlasnie cos mi wynik nie wychodzi....
7 paź 22:07
ICSP: lewą stronę podnosisz ze wzoru skróconego mnożenia : (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 − pewnie tu masz
błąd.
7 paź 22:08
Overplay: no ja robilem to tak:
20 + x + 20 − x + √400 − x2 = x24
√400 − x2 = x24 − 40
i pozniej dalej liczac wychodzila mi delta rowna 61 wiec pierwiastek nie bedzie licza calkowita
a wynik ma byc 16
7 paź 22:15
ICSP: a założenia ?
7 paź 22:21
Overplay: x ∊ <−20,20>
7 paź 22:25
ICSP: 
7 paź 22:26
ICSP: Dobra nie będę już Ciebie męczył o tej godzinie.
Napiszę ci rozwiązanie tylko daj mi chwilkę
7 paź 22:27
Overplay: dzieki, aha x≥0 wiec x ∊<0,20>
7 paź 22:29
Mila: 20−x≥0 i x≥0⇔D=<0,20>
dla x=0
L=
√20+
√20≠O⇔x=0 nie jest rozwiązaniem
| | √20 + x − √20 − x | | x | |
√20 + x + √20 − x * |
| = |
| ⇔ |
| | √20 + x − √20 − x | | 2 | |
| 20+x−20+x | | x | |
| = |
| dla x≠0 |
| √20 + x − √20 − x | | 2 | |
√20 + x −
√20 − x =4
stąd po podniesieniu do kwadratu i uporządkowaniu
x=16
7 paź 22:33
ICSP: D : x ∊ <0 ; 20>
obustronnie do kwadratu :
| | x2 | |
20 + x + 20 − x + 2√400 − x2 = |
| |
| | 4 | |
dochodzi założenie że x ≥ 4
√10
przy tym założeniu podnoszę obustronnie do kwadratu
| | x4 | |
1600 − 4x2 = |
| − 20x2 + 1600 |
| | 16 | |
x
4 − 256x
2 = 0
x
2(x
2 − 256) = 0
x = 0 v x = 16 v x = − 16 − z tych trzech liczb tylko x = 16 spełnia założenia naszej
dziedziny.
Odp x = 16
7 paź 22:35
Overplay: Dziękuje bardzo za pomoc
7 paź 22:49
Mila:
8 paź 00:09