wykaż
Eta: Zadania dla
PuRXUTM 
zad1/ wykaż ,że jeżeli m= 5
log37− 7
log35 to liczba
2013
m jest liczbą pierwszą
zad2/ Wykaż,że równanie:
x
2012−x
2011+x
2010 −x
2009 +........ +x
2−x +1=0
nie ma rozwiązań w zbiorze R
7 paź 20:39
Eta:
Dla
Rodney też
7 paź 20:41
Eta:
zad3/ Wykaż,że dla n€N
liczba n3−19n jest podzielna przez 6
7 paź 20:44
PuRXUTM: no no
7 paź 20:45
Eta:
Poprawka do zad1/
liczba 2013m +10 −−−−−−−− jest liczbą pierwszą
7 paź 20:47
PuRXUTM: Eta a możesz jakieś podpowiedzi podać? bo ja nie dawno zerówkę skończyłem
7 paź 20:49
Eta:
Nie ma tak lekko.......... Włącz myślenie!
7 paź 20:53
PuRXUTM: nie ogarnę

a za chwilę Czas Honoru

− ogląda ktoś ?
7 paź 21:06
Eta:
Dzięki za przypomnienie

...... ja oglądam
7 paź 21:08
7 paź 21:11
Timmy: Mogę pomóc, jak nikt nie chce ; pp
7 paź 22:25
Eta:
Proszę bardzo, możesz
7 paź 22:59
Timmy: Może same wskazówki.
1.Można zacząć od wykazania, że a
logbc = c
logba
| | x+1 | |
2.Wyrażenie po lewej stronie rozszerzyć o |
| |
| | x+1 | |
3.n
3−19n = n(n
2−19) = n(n
2−25+6)
8 paź 18:29
Eta:
Bardzo dobrze
Timmy .......

3/ Można tak: n(n
2−13) = n[ (n
2−1) −18]=........
8 paź 19:57