pochodne
1234: mamy wzór S(t) = −2t3 +7t mamy obliczyć za pomocą różniczkowania : v(t), a(t), jak
7 paź 20:37
sushi_gg6397228:
policz pierwsza i druga pochodna
7 paź 20:38
1234: czyli : s(t)'=−6t2+7 i co dalej
7 paź 20:39
sushi_gg6397228:
s'(t)= v(t) masz juz predkosc;
policz jeszcze jedna pochodna i bedzie przyspieszenie
7 paź 20:41
1234: aha a jak mam v(t)= −2t3 +7t
7 paź 20:42
1234: ten wyżej przykład rozumiem z S'(t)=v(t) v'(t)=a(t) całek nie brałem więc jeżeli powyższego
przykładu nie da się zrobić z pochodnymi to nie tłumacz
7 paź 20:45
sushi_gg6397228:
zalezy co trzeba policzyc
jak jest podane v(t)= −2t3+7t
7 paź 20:46
1234: to s(t)− da się obliczyć jedynie za pomocą całek ?
7 paź 20:48
sushi_gg6397228:
tak; majac dane V(t) to calka i mamy s(t)
7 paź 20:53
1234: v(t)= −2t
3 +7t z tej funkcji prędkości od czasu mogę wyciągnąć wartość przyspieszenia a=?
l(skalar) zamiast s(t) (czy to jest całkiem nie logiczne co piszę)
7 paź 21:04
sushi_gg6397228:
mozna policzyc pochodna ( wyliczymy a)
jak policzymy całke ( wyliczymy s)
7 paź 21:07
1234: ok rozumiem temat zamknięty dziękuję
7 paź 21:19
1234: a możesz mi jeszcze pomóc w zad :::: Wektor przesunięcia od początku układu do pozycji cząstki
(wektor wodzący) w zależności od czasu
jest dany równaniem: r=xat + z(bt−ct2) rz ix −jednostka wektorowa
r− wektor
. Znajdź zależność prędkości od czasu, prędkość początkową,
prędkość średnią w ciągu pierwszych 10 sekund oraz zależność przyśpieszenia od czasu.
7 paź 21:23
sushi_gg6397228:
to nie moja branża, wiec nie pomoge dalej
7 paź 21:34
1234: ok
7 paź 21:35