Funkcja potęgowa
Licealistka: *2.11 Rozwiąż równiania:
a) x+2=2√x√x−1+2
b)√x−1+√2−x=√x−5
c)√22−x−√10−x=2
d)√3x−2=2√x+2−2
e)√2x+1+√x−3=2√x
f)√x+3+√3x−2=7
7 paź 20:23
Aga1.: Zaczynasz od dziedziny i podnosisz obustronnie do kwadratu
f)
√x+3+
√3x−2=7
x+3+3x−2+2
√(x+3)(3x−2)=49
2
√(x+3)(3x−2)=48−4x//:2
√(x+3)(3x−2)=24−2x Podnosisz jeszcze raz do kwadratu zakładając,że lewa i prawa strona jest
(x+3)(3x−2)=(24−2x)
2
dokończ.
7 paź 20:39
Licealistka: Prosze o pomoc...
7 paź 20:40
Licealistka: czy możecie pomóc zrobić pozostałe przykłady?
7 paź 20:41
sushi_gg6397228:
a Kto pomoże na sprawdzianie czy pracy klasowej
masz podane schematy, wiec postepuj analogicznie
7 paź 20:43
Licealistka: wiec podpowie ktoś jeszcze?
7 paź 21:28
sushi_gg6397228:
robisz wszedzie tak samo
1. dziedzina
2. podnosisz do kwadratu obustronnie
3. po jednej stronie zostawiasz pierwiastek, reszta na druga
4. znowu obustronnie do kwadratu
5. zostaja potem do policzenia wielomiany
7 paź 21:31