Tw. cosinusów i o dwusiecznej.
i-u: Dł. boków trójkąta wynoszą a,b i c. Znajdź długość odcinka dwusiecznej kąta naprzeciwko boku
długości c, zawartego w tym trójkącie.
Wiem, że trzeba to zrobić z twierdzenia o dwusiecznej i twierdzenia cosinusów, wiem, że
dwusieczna dzieli bok c na odcinki cb/a+b i ca/a+b, ale za cholerę nie chce mi wyjść tak jak
jest w odpowiedziach czyli √ab(a+b+c)(a+b−c)/a+b
Bardzo proszę o pomoc, bo siedzę już nad tym naprawdę długo.
9 maj 12:23
AS:

Założenia:
∡ BCA = γ , ∡ BCD = ∡ DCA = γ / 2 , CD − dwusieczna kąta γ
Tok obliczeń
Kąt γ znajdujemy z tw. cosinusów
cosγ = (a
2 + b
2 − c
2)/(2*a*b)
Pole całego trójkąta ABC
PΔABC = 0.5*a*b*sinγ
Pola P1 i P2
P1 = 0.5*a*x*sin(γ/2) , P2 = 0.5*b*x*sin(γ/2)
P1 + P2 = PΔABC
Podstawiam wyliczenia
0.5*a*x*sin(γ/2) + 0.5b*x*sin(γ/2) = 0.5*a*b*sinγ
0.5*x*sin(γ/2)*(a + b) = 0.5*a*b*sinγ
0.5*a*b*2*sin(γ/2)*cos(γ/2)
x = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0.5*(a + b)*sin(γ/2)
Po uproszczeniu
a*b*cos(γ/2)
x = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a + b
9 maj 17:14
i-u: Dzięki wielkie!
9 maj 17:44
ajdontnoł: co ma cosγ do cos(γ/2)? To rozwiązanie jest złe
6 paź 22:09
Mila: II sposób
Obliczam na jakie odcinki podzieliła dwusieczna bok c, z tw. o dwusiecznej kąta;
e+f=c
Korzystam z twierdzenia:
W każdym trójkącie iloczyn dwóch boków jest równy kwadratowi długości dwusiecznej kąta
między nimi zawartego powiększonej o iloczyn odcinków , na które ta dwusieczna podzieliła
trzeci bok]].
ab=d
2+e*f
| | ab(a+b−c)(a+b+c) | |
d2= |
| |
| | (a+b)2 | |
7 paź 00:08
7 paź 00:15
bnb: πΩ∊βαππππππππ
11 kwi 17:35