rownania wymierne
lila55 : Rownania wymierne , bardzo prosze o pomoc bo nie wiem gdzie popelniam blad

a chyba juz ze
sto razy robilam

v * t = 90 <−−−−− t =
90v
(v − 1) * (t + 3) = 90 i teraz wymnazam po kolei
vt + 3v − t − 3 = 90
90 + 3v − t − 3 = 90 90 skracam po obu stronach
3v − t − 3 = 0 i podstawiam t=
90v
3v −
90v − 3 = 0 pozbywam sie z mianownika v mnozac
3v
2 − 90 − 3v = 0 i tu wlasnie dalej delta mi nie wychodzi , a powinno wyjsc delta =
1089
7 paź 20:04
sushi_gg6397228:
podziel przez 3,
zrób porzadek i policz jeszcze raz
zapisuj obliczenia
7 paź 20:07
Bogdan:
a jakie jest pytanie w tym zadaniu?
7 paź 20:11
lila55 :
v
2 − 30 − v = 0
v
2 − v − 30 = 0
delta = b
2 − 4ac
delta = 1 − 4 * 1 * (−30 )
delta = 1 − −120
delta = 121
x1 = 1 − 11 / 2
x1= −4,5
x2= 1+11/2
x2= 6
aha teraz mi wyszlo

bo wczesnie nie podzieliam przez 3 i dlatego mi nie wychodzilo
wielkie dzieki ci
7 paź 20:15
sushi_gg6397228:
na zdrowie
7 paź 20:23
sushi_gg6397228:
x1 = −5 jakby co
7 paź 20:24