GRANIASTOSŁUPY proszęęęęęę o pomoc!!! :(
KARA: Podstawą graniastoslupa prostego jest trojkat prostokątny rownoramienny o przyprostokątnych
dlugosci 3√2 Suma dlugosci wszystkich krawędzi graniastoslupa jest rowna 18 ( √2 + 6 ) .
oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa.
Wiem, ze wynik to
18 ( √2 + 16 ) i 6(39 + 34 √2)
7 paź 19:47
sushi_gg6397228:
1. policz przeciwprostokatna trojkata
2. ułóż rowanie na długosc wszystkich krawedzi
3. policzenie pol sprowadza sie do policzenia pol prostokata i trojkata
4. do wzoru na objetosc
7 paź 19:51
KARA:
7 paź 19:52
KARA: HELP!
7 paź 20:14
7 paź 20:17
KARA:
7 paź 20:34
Mila:

a=3
√2
c
2=a
2+a
2
c
2=2a
2=2*(3
√2)
2=2*9*2=4*9
c=2*3=6
4a+2c+3H=18 (
√2 + 6 ) .⇔
4*3
√2+2*6+3H=18 (
√2 + 6 ) ⇔
12
√2+12+3H=18 (
√2 + 6 ) /:3
4
√2+4+H=6*(
√2 + 6 )
H=6
√2+36−4−4
√2
H=2
√2+32
V=P
Δ*H=9*(2
√2+32) dokończ
7 paź 21:02