p{5} < p3{6}
ginger: √5 <
3√6
3√6 jak to rozbić?
7 paź 19:28
ICSP: podnieś obydwie strony do potęgi 6
7 paź 19:29
ZKS:
Wskazówka.
√5 = 53/6
3√6 = 62/6
7 paź 19:30
ginger: przepraszam chciałabym ale nie wiem jak to zrobić, rozumiem sens ale nie wiem skąd się wzięło
3/6 i 2/6 jak mam podnieść do potęgi 6?
7 paź 19:39
7 paź 19:44
Piotr:
√5 = 51/2 = 53/6 rozszerzenie jest do 6, zeby byl ten sam mianownik w potedze.
sprobuj tak samo z 3√6
7 paź 19:50
ginger: 6
1/3=6
2/6 ale jak mam to matematycznie zapisać no i ja nie widzę że 5 jest mniejsza
7 paź 19:58
ih: moim zdaniem 5 tez jest wieksze xD
7 paź 20:06
Piotr:
(53/6)6 = 53
(62/6)6 = 62
co jest wieksze ?
7 paź 20:08
ih: ok jestem niedouczona

bralam to na inny logiczny sposob xD na po prostu pierwiastek z 5 ,a
pierwiastek 3 z 6
7 paź 20:38