oblicz pole równoramiennego trójkąta prostokątnego
aga: oblicz pole równoramiennego Δ prostokątnego, jeżeli jego przeciwprostokątna jest o 1+∫2 dłuższa
od przyprostokątnej
7 paź 19:11
Bogdan:
chyba o 1 + √2
7 paź 19:14
ZKS:
Skoro jest to trójkąt prostokątny to wykorzystaj twierdzenie Pitagorasa.
x2 + x2 = (x + 1 + √2)2
7 paź 19:17
Bogdan:

a
√2 = a + 1 +
√2
rozwiąż to równanie
7 paź 19:34
aga: dzięki
7 paź 19:37
Bogdan:
Podaj aga swoje rozwiązanie
7 paź 19:40
aga: wychodzą mi jakieś bzdury a w rozwiązaniu zadania jest wynik17/2+6√2 nie mam pojęcia skąd to
się wzięło proszę pomóż
7 paź 19:51
Bogdan:
Pierwszy krok:
a√2 − a = √2 + 1
Teraz Twój krok
7 paź 20:06
aga: a√2−a=√2/√2
7 paź 20:19
aga: zapomniałam jeszcze po prawej dopisać +1
7 paź 20:21
Bogdan:
To ja zrobię drugi krok
a(√2 − 1) = √2 + 1
Teraz Twoja kolej
7 paź 21:15
Eta:
7 paź 21:16
aga: a(
√2−1)=
√2+1/:
√2−1
czy to jest dobry wynik?
8 paź 19:07