Dlugosc Odcinka
Grycu: W trójkącie prostokątnym ABC w punkcie D należącym do przeciwprostokątnej AC i takim, że AD=2cm
poprowadzono prostopadłą do boku AC, która przecięła bok AB w punkcie E. Oblicz długość
odcinja AE, jeśli AB =3cm i BC = 1 cm
7 paź 19:10
Grycu: Ponawiam moja prosbe.
7 paź 20:02
Mila:

AC
2=1
2+3
2=10
AC=
√10
W ΔABC:
W ΔADE:
II sposób z podobieństwa trójkątów:
ΔACB∼ΔADE
7 paź 21:24
Grycu: w lini cos alfa co tam jest dokladnie 2/x minus czy co
7 paź 23:15
Mila: | 2 | | 3 | |
| = |
| to jest równanie w postaci proporcji |
| x | | √10 | |
7 paź 23:30
Mila:
7 paź 23:48