matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
Sandii:
wyznacz ciąg geometryczny (a h ) w którym a2=5/7 i piąty wyraz a5=49/25
7 paź 18:57
Remek:
a
5
= a
2
* q
3
5/7 *q
3
= 49/25 q
3
= 49/25 *7/5 q
3
= 7
3
/5
3
q = 7/5 a
1
= a
2
* 5/7 = 1 a
n
= a
1
* q
n−1
a
n
= 1*7/5
n−1
8 paź 00:58