Prawdopodobieństwo
Marian: Witam, proszę o korektę zadania:
Zad: Producent pewnego wyrobu ma 3 zakłady.
1: 40% wyrobu, 2: 50% wyrobu, 3: 10% wyrobu
Wadliwość produkcji w zakładach jest równa:
1: 5%, 2: 3%, 3: 2%
a) Oblicz Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany produkt jest do dupy.
b) Że jest wadliwy i pochodzi z I zakładu.
c) Wyrób jest z III zakładu jeśli jest wadliwy
d) Pochodzi z I zakładu jeśli wiadomo, że jest dobry.
| | 1 | |
a) P(A) = 10%/100% = |
|
|
| | 10 | |
| | 5 | |
b) P(B) = |
| − wadliwe pochodzące z I zakładu
|
| | 40 | |
| | 5 | | 10 | | 1 | |
P(C) = |
| * |
| = |
| − że pochodzi z I zakładu i jest wadliwy
|
| | 40 | | 100 | | 8 | |
c)
| | 2 | | 10 | | 1 | |
P(D) = |
| * |
| = |
|
|
| | 100 | | 100 | | 500 | |
| | 90 | |
d) P(E) = 1 − P(A) = |
|
|
| | 100 | |
| | 40 | | 90 | | 36 | |
P(F) = |
| * |
| = |
| = 36%
|
| | 100 | | 100 | | 100 | |
Proszę o sprawdzenie

I ewentualną korektę!
7 paź 18:33
sushi_gg6397228:
1a to sie drzewko robi a nie tak dodaje %
7 paź 18:37
sushi_gg6397228:
1b tez do bani, zatem nie patrzac na wyniki zakladam, ze reszta tez jest do bani
musisz polubić sie z drzewkiem
z rozwiazaniami strzelasz; moja rada nie graj w LOTTO bo nic nie trafisz
7 paź 18:40
Marian: | | 31 | |
Czy w 1a wychodzi |
| ? |
| | 100 | |
7 paź 19:15
Marian: nie, na pewno nie
7 paź 19:19
Eta:
W −−−wyrób wadliwy ,
D −−− wyrób dobry
a)
P(
W)= 0,4*0,05+0,5*0,03+0,1*0,02= ............ = 0,37
to P(
D)= 1−0,37= .....
b) B −−− wybrany towar wadliwy i pochodzący z zakładu Z
1
ze wzoru Bayesa
| | 0,4*0,05 | |
P(B)= |
| = ........... |
| | 0,37 | |
c) C − z zakładu Z
3 i wadliwy
spróbuj samodzielnie
d) .......
7 paź 19:49