maturalne
kamil: wiadomo, ze liczba a jest rozwiazaniem rownania 9x+9−x=14 . nie obliczajac 'a' wyznacz
wartosc wyrazenia 3a+3−a
Czy moge zrobic zalozenie a=x?
9 maj 12:01
♊: Z treści zadania wynika, że a=x lub a=−x więc jak najbardziej.
9 maj 12:09
crack: 3
2(3
x+ 3
−x)=14 / :9 a=x
9 maj 12:12
kamil: crack zle zrobiles
9 maj 12:24
9 maj 19:13
radek: bo crack chyba dobrze zrobil tylko zamiast 32 przed nawiasem powinno byc samo 3?
9 maj 19:17
radek: nie zaraz tak nie mozna zrobic
9 maj 19:18
Bogdan:
Trzeba zauważyć, że
| | 1 | | 1 | |
(3a + |
| )2 = 9a + 2 + |
| = 14 + 2 = 16 |
| | 3a | | 9a | |
9 maj 19:18
kamil: podaj mi meila to ci zrobie skana bo nie chce mi sie przepisywac
9 maj 19:20
radek: ok kamil dzieki juz nie trzeba Bogdan ladnie wytlumaczyl

choc nie wiem czemu ale sposob
cracka wydaje sie byc poprawny jednak faktycznie to jest zla odpowiedz, thx Bogdan
9 maj 19:23
Bogdan:
crack napisał:
3
2(3
x + 3
−x) = 14
Sprawdzamy poprawność tego przejścia, czyli wyłączenia przed nawias 3
2:
3
2 + x + 3
2 − x = 14, to wyrażenie nie jest jednak wyrażeniem 3
2x + 3
−2x = 14.
Zadanie było niepoprawnie rozwiązywane przez
cracka
9 maj 19:44
radek: aaaa ok czyli on myslal ze po przemnozeniu bedzie 2x a powinno byc 2+x wszystko jasne dzieki
9 maj 19:46
Rafi: rozwiązaniem równania −4 + x do drugiej = −9 jest liczba
16 maj 15:13