x
asia: jak wykazać,że a)11
12−7
12 jest podzielna przez 17
b)17
18−16
18 jest podzielna przez 11...proszę o pomoc
7 paź 17:36
sushi_gg6397228:
zabawa ze wzorami skroconego mnozenia typu a2−b2 i a3− b3
7 paź 17:38
Mati: rozkłądaj te liczby wg wzorów skróconego mnożenia dopóki Ci nie wyjdzie coś co dałoby się
podzielić przez 17 bez reszty wtedy to co pozostało oznacz jako k i liczbę przedstaw w postaći
17k,k∊⊂ w drugim analogicznie
7 paź 17:41
asia: próbowałam...chyba kaleczę matematykę

11
12−7
12=(11
4)
3−(7
4)
3−(11
4−7
4)(11
8+11
4*7
4+7
8)=(14641−240
1)(11
8+11
4*7
4+7
8)=12240(11
8+11
4*7
4+7
8)=17*720(11
8+11
4*7
4+7
8)

7 paź 22:57
asia: sprawdzi ktoś?,proszę ...
7 paź 23:33
sushi_gg6397228:
114−74= (112)2− (72)2=.. tak rozpisujemy, a nie podnosimy do potegi
bedziesz bez kalkulatora i popłyniesz
7 paź 23:36
Mila: korzystam z wzorów:
a2−b2=..
a3−b3=..
a3+b3=..
1718−1618= (179−169)(179+169}=
=(173−163)(176+173*163+166)*(173+163)(176−173*163+166)=
=(173−163)(176+173*163+166)*(17+16)*(172−17*16+162)(176−173*163+166)=
=3*11*(173−163)(176+173*163+166)*(172−17*16+162)(176−173*163+166)=
8 paź 00:03
AC:
A nie lepiej tak:
17 == 6 mod 11
16 == 5 mod 11
⇒172 == 62 == 3 mod 11
⇒162 == 52 == 3 mod 11
czyli
1718 − 1618 = 172*9 − 162*9 == 39−39 == 0 mod 11
8 paź 10:41
Mila: AC, lepiej, ale jeśli Asia nie zna tej metody?

Niech wybierze, to co jej pasuje.
8 paź 15:13
asia: Dziękuję Wam BARDZO

...metody AC nie znam(pierwsza klasa liceum)
8 paź 16:18