Wyznacz granicę
PDG:
an = (−2)n−2 * 12n
7 paź 17:27
PDG: Proszę o pomoc
7 paź 17:29
sushi_gg6397228:
wypisz kilka poczatkowych wyrazów ciagu
7 paź 17:30
7 paź 17:31
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
−2n* |
| *2−n= − |
| *2n−n= − |
| *20= − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
7 paź 17:33
PDG: ale dla n= 2 calosc = 14
w zaleznosci do n wynik jest 14 lub −14
czyli ten ciag nie ma granicy?
7 paź 17:35
ZKS:
| | 1 | |
(−2)n − 2 * ( |
| )n = 2n − 2 * (−1)n − 2 * 2−n = 2−2 * (−1)n * (−1)2 = |
| | 2 | |
7 paź 17:36
ZKS:
Właśnie chciałem się pytać ile wynosi granica z (−1)n?
7 paź 17:38
PDG: dzięki za pomoc!
7 paź 17:39
Eta:
Achh

sorry ....nie zauważyłam,że tam jest
(−2)
n−2
7 paź 17:39
ZKS:

dla Ciebie
Eta
7 paź 17:40
Eta:
Dzięki
ZKS
7 paź 17:43