Logartytmy rozszerzenie
Ada: Prosiłabym o rozwiazanie po przykładzie z tych 3 zadań bym wiedziała jak robić kolejne
przykłady

. Dziękuję z góry ( Poprosiłabym również, o krótkie opisanie jak się to rozwiazuje
)
1. Wykaż :
a) log
3 2 + log
1/9 5= log
3 2p{5) ( ten pierwiastek jest piątego stopnia )
b) log
4 17− 2log
16 17= 0
2.Rozwiaż nierówność :
a) log
42 x−3 log
4 x+2>0
b) log(2x+3)−log(x−4)( mniejsze lub równe)log(x+2)
3. Rozwiąż układ:
(2/5)− do potęgi(x−y) − (5/2)− do potęgi(y−x)= −( 21/10)
logx+logy=3