Suma kwadratów trzech kolejnych licz naturalnych wynosi 149.Wyzancz te liczby.
Adrian:
9 maj 11:31
Adrian: Suma kwadratów trzech kolejnych licz naturalnych wynosi 149.Wyzancz te liczby.
9 maj 11:36
Adrian:
9 maj 11:36
Adrian Suma kwadratów trzech kolejnych licz naturalnych wynosi 149.Wyzancz te liczby.:
9 maj 11:38
imię lub nick: x2+(x+1)2+(x+2)2=149
3x2+6x−144=0
x2+3x+48=0
Δ
√Δ
pierwiastki:
x=−8 lub x=6
wstawiasz się osobno do tego tam wzoru i wychodzi:
(−8)2+(−7)2+(−6)2=149 lub 62+72+82=149
9 maj 11:40
Adrian Suma kwadratów trzech kolejnych licz naturalnych wynosi 149.Wyzancz te liczby.: Coś nie tak...
9 maj 11:52
Adrian : Coś nie tak...
9 maj 11:53
imię lub nick: co jest nie tak?
9 maj 11:54
9 maj 11:56
Adrian : Sorki wszystko jest ok
9 maj 11:57
imię lub nick: zwykła pomyłka
wyżej jest 3x2+6x−144=0
9 maj 11:59
Bogdan:
To była chyba literówka:
3x2 + 6 x− 144 = 0
Powinno być:
x2 + 2x − 48=0 (+2, a nie +3 oraz −48, a nie +48)
9 maj 11:59
Adrian : spoko dzięki
9 maj 12:02