A(1,4) B(2,3) x+y=6 znajdź punkt C tak że trójkąt ABC ma najmniejszy obwód.
MATMA: A(1,4) B(2,3) x+y=6 znajdź punkt C tak że trójkąt ABC ma najmniejszy obwód.
7 paź 17:13
PROSZĘ O POMOC!:
7 paź 17:52
Mila:

k: y=−x+6 zielony wykres.
Szukamy punktu symetrycznego do A względem prostej k, leży na prostopadłej do k i przechodzącej
przez pkt. A
m: y=x+3
m⊥k
x+3=−x+6
x=1,5
y = 4,5
D(1,5;4,5) punkt przecięcia prostych, to jest środek AA'
A'=((2;5) [ to sama oblicz ze wzoru na wsp. środka odcinka]
łączymy A' i B
C to punkt przecięcia prostej x=2 i y=−x+6
C=(2;4)
7 paź 18:29
PROSZĘ O POMOC!: Wielkie dzięki!: D
7 paź 21:42
Mila:
7 paź 22:37