Rok swietlny to odległość która pokonuje światło w ciągu roku. Prędkość swiatla to ok. 3* 10 do potęgi 8 m/ s. a) ile km ma rok swietlny? b) od bitwy pod grunwaldem minęło 600 lat. Ile km od ziemi musiałaby się znajdować planeta do której dotarlby teraz sygnal świetlny wyslany z ziemi 600 lat temu? Przyjmij że rok to 3,15* 10 do potęgi 7 sekund
kaja: Rok swietlny to odległość która pokonuje światło w ciągu roku. Prędkość swiatla to ok. 3* 10 do
potęgi 8 m/ s. a) ile km ma rok swietlny? b) od bitwy pod grunwaldem minęło 600 lat. Ile km
od ziemi musiałaby się znajdować planeta do której dotarlby teraz sygnal świetlny wyslany z
ziemi 600 lat temu? Przyjmij że rok to 3,15* 10 do potęgi 7 sekund
7 paź 17:11
dero2005:
a)
3*108*3,15*107 = 9,45*1015 m = 9,45*1012 km
b)
3*108*3,15*107*600 = 5,67*1015 km
7 paź 20:34