.
dorka: jak to rozwiazać

Ix−1I − m +1 = 0
7 paź 17:07
Saizou : ja proponuję graficznie
7 paź 17:08
dorka: tzn wiem ze musze rozpisac na 2 przypadki gdy x≥0 i gdy x<0 . ten pierwszy umiem ale w tym
drugim sie jakos pogubilam , moze mi ktos pomoc?
7 paź 17:10
Saizou : a nie prościej narysować
lx−1l+1−m i badać kiedy ma jedno miejsce zerowe, kiedy ma 2 i nie ma wcale
7 paź 17:12
dorka:
7 paź 17:12
dorka: a mogl bys prosze to napisac tym "moim sposobem" ?
7 paź 17:13
ZKS:
Sposób Saizou jest dużo lepszy od Twojego dorka
Oznaczymy jedną funkcją f(x) = |x − 1| + 1 i drugą y = m teraz sprawdzamy ile razy f(x)
przetnie się z y = m.
7 paź 17:16
ZKS:
To rozpisz |x − 1| dla jakich x ∊ R wartość wyrażenia x − 1 jest nieujemna.
7 paź 17:17
dorka: a moglys to jakos narysowac?
7 paź 17:18
ZKS:
Umiesz narysować y = |x| ?
7 paź 17:19
dorka: x−1 jest nieujemne gdy x≥1 czyli x∊<1,+∞)
7 paź 17:19
ZKS:
To jaką postać będzie miało wyrażenie |x − 1| dla x ≥ 1 ?
7 paź 17:26
dorka: x∊(−∞,−1> u <1, ∞)
7 paź 17:30
ZKS:
Ale co Ty mi teraz napisałaś bo nie rozumiem?
7 paź 17:31
7 paź 17:33
dorka: no napisalam postac tamtego wyrazenia
7 paź 17:36
ZKS:
Jak wygląda wyrażenie |x − 1| dla x ≥ 1? Jak można zapisać bez wartości bezwzględnej?
7 paź 17:40
dorka: x−1
7 paź 17:45
ZKS:
Więc zapisz całe równanie |x − 1| − m + 1 = 0 dla x ≥ 1 jak wygląda.
7 paź 17:48