ciąg geometryczny
toskaa286757505: Wyznacz liczbę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego:
a) a1=−1, an=−512, Sn=341
b) q=2, an=96, Sn=189
7 paź 16:55
sushi_gg6397228:
a) zrobic uklad rownan
rozpisac wzory
an=...
Sn=...
7 paź 18:01
Mati: no spoko spoko

to wiem ale jak z nich wyliczyc to q i n
7 paź 20:17
Mati: jesli chodzi o podpunkt a
7 paź 20:17
:): nie pamietam w tej chwili wzorow

ale wiem,ze wystarczy podstawic do sn
7 paź 20:21
sushi_gg6397228:
a
n= a
1 * (q
n−1) −−>
qn−1=.....
| | q*qn−1−1 | |
Sn= a1 * |
| −−> wyliczamy q |
| | q−1 | |
7 paź 20:21
Mati: ok dzieki spróbuję
7 paź 20:33
Mati: ok wyszedł mi wynik, dzięki

mialem wlasnie problem z tym ze nie zauważyłem iż q
n=q
n−1*q
7 paź 20:40