granica ciągu
Aneta: | | 3n−5 | |
( |
| )n2 (cały nawias jest do potęgi n2) ta potęga mnie skutecznie zatrzymała |
| | 3n | |
7 paź 16:53
sushi_gg6397228:
a jakby nie bylo nic za nawiasem, to do czego dązy wyrazenie w nawiasie
7 paź 16:55
Aneta: wyszło mi do ∞ czyli tak?
7 paź 16:58
sushi_gg6397228:
to policzymy dla pierwszych kilku wyrazow
a1=..
a2=..
a3=...
7 paź 16:59
Krzysiek: a co jest w mianowniku?
3n czy 3n ?
7 paź 17:01
Aneta: 3n
7 paź 17:02
Krzysiek: zatem, 'nawias' nie zmierza do ∞ ,
7 paź 17:07
Aneta: teraz wyszło mi 3/∞
7 paź 17:11
Krzysiek: 'nawias' zmierza do zera, zatem cały ciąg zmierza do zera
7 paź 17:16