....
Hania =): proszę o pomoc.!:(
miara jednego z kątów przyległych jest dwa razy większa od miary drugiego. jakie to kąty?
9 maj 11:09
tim: Pomogę.
9 maj 11:11
Hania =): super..
9 maj 11:11
tim:

Wystarczy?
9 maj 11:12
Hania =): hm... czy cos z tego wynika?;>
9 maj 11:15
tim: Tak.
Jeden kąt ma 2α
Drugi zaś α
A suma tych dwóch kątów musi być 180
O.
Może teraz?
9 maj 11:16
Hania =): aha i to tlyko tyle;>?
bo w odpowiedziach z tyłu mam ze 120 i 60 stopni ;>
9 maj 11:18
tim: No chciałem, żebyś sama doszła do tego, ale pokażę rozw.
2α + α = 180
3α = 180
α = 60
Jeden kąt ma 60, a drugi 2 * 60 , czyli 120.
9 maj 11:18
Hania =): ahh.. no tak. matma nie jest moją mocną stroną


dziekuje
9 maj 11:21